2. etapa IR 2016

25.01.2016 10:23

Úterý 26. 01. 2016 Guercif - Merzouga 590 km

Ranní vstávání i snídání za tmy a před závodníky pořádná porce ostrých kilometrů. Dnešní etapa vede z úpatí atlaských hor do nádherných písečných dun u Erg Chebbi, kde se v rychlostní zkoušce dlouhé 335 km prověří umění jezdců i odolnost techniky.

Bohužel  Josefu Macháčkovi pod startovním číslem 221 nefunguje dobře vysílač systému SPOT satelitního sledování závodu on line, které můžete jinak sledovat na oficiálních stránkách Intercontinental Rally. Snad se to organizátorům podaří rychle vyřešit. Závodníci mají ještě další jednotku SPOT, která hlídá průjezdy kontrolních bodů a rychlost mezi jednotlivými úseky.

První den plný závodění se vydařil, ačkoliv na trati posádka Manuel Maza a Luis Garcia dokázala své Mitsubishi Montero dostat do trojité vývrtky a skončit na střeše, naštěstí však unikli zranění, ale znamená to pro ně konec závodu. Etapové vítězství s nejlepším časem 4:27:43 si připsal na konto nejpočetnější španělský tým Aventura Touareg a jejich motorkář Francisco Honrado s KTM 500 EXC. Josef Macháček s vynikajícím časem 4:53:46 se v kategorii quad ujal s přehledem vedení a další stroj z jeho dílny v sedle s nováčkem Zdeňkem Tůmou zajel čas 9:20:00, který ho v celkovém pořadí řadí na 30. místo. Závodníci v bivaku u města Merzouga zrelaxují, na scénu nastoupí jejich mechanici, aby stroje připravili na etapu do Zagory, která není extrémně dlouhá, ale je spíše technické povahy. Osobní a dlouholetý Macháčkův mechanik Tomáš Jurenka provede nezbytnou údržbu, ale tentokrát ho moc dlouhé ponocování (jako byl zvyklý z Dakaru) asi nečeká, neboť Yamaha šlape jak hodinky a evidentně čtyřkolka i jezdec jsou ve svém živlu poněnadž jim saharský písek svědčí.

First quad on FS-1 Machacek