3. etapa IR 2016

25.01.2016 10:25

Středa 27. 01. 2016 Merzouga - Zagora 380 km

Dnes na závodníky čeká poměrně krátká etapa a  jen 180 km bude zasahovat do měřeného času. Trasa povede ještě kousek pouští a zbytek už budou horské kamenité cesty a vyschlá řečiště. Cíl je ve známém městečku Zagora, kde se místní servisy pyšní popularitou, protože asistovaly na Rally Dakar, když se ještě soutěž jezdila v Africe.

Třetí etapa dopadla nejlépe pro motorkáře Sergia Anguiana z klubu Aventura Tuaregů, který dobyl pistu a duny s časem 2:31:00 a získal tak 5 minutový náskok před svým stájovým kolegou Antoniem Valerem. V závěsu za nimi dorazil Mitsubishi Pajero pilotovaný posádkou Camporese - Fiori. V kategorii čtyřkolek nadále dominuje Josef Macháček s časem 2:55:00 si s přehledem drží svoji 1. pozici. V celkovém pořadí všech katagorií se za rychlé motorkáře probojoval na sedmé místo, což je skvělý výkon. Dnešní etapa sedla i nováčkovi na africkém písku a Zdeněk Tůma zajel povedený úsek v čase 3:07:00.

Trasa IR kopíruje z 80% původní dakarskou rallye a za posledních 30 let se to tu moc nezměnilo. Karel Loprais s legendární Tatrou 815 v projektu Sen o Dakaru sem vyráží v sobotu z Prahy za podpory široké veřejnosti i samotného prezidenta republiky. Hlavním cílem expedice, která starou trasu projede jako ohlédnutí za 30 letou érou slavné české značky, je připomenout první legendární účast Karla Lopraise s tatrovkou a zároveň přiblížit krásy severozápadní Afriky.